Uvajanje novih pravil za sezono 2019/20

Na rednem sestanku so sodniki sprejeli naslednje sklepe oziroma pravila, ki jih bodo uporabljali že ta konec tedna:

 

Igra z roko

Eden najbolj polemičnih delov pravil nogometa bo deležen kar nekaj sprememb. Namerna igra z roko ostaja prekršek, nenamerna igra z roko pa bo vodila v prosti strel v prid napadajoče ekipe v naslednjih primerih:

- žoga gre v gol v prid ekipe, ki napada;

- igralec, ki dobi žogo s pomočjo roke  in nato doseže gol oziroma ustvari priložnost za gol;

- ko bo igralec s pomočjo roke naredil svoje telo "nenaravno večje";

- ko bo roka igralca nad višino ramena (razen v primeru ko bo igralec zaustavil žogo tako, da se bo odbila nazaj v njegovo roko).

 

Igra z roko ne bo kaznovana s prostim strelom v primerih, ko:

- se žoga odbije od njegovega telesa ali od telesa drugega igralca (katerekoli ekipe), ki je blizu, saj se je skoraj nemogoče izogniti dotiku z žogo;

- bo roka blizu telesa in telo ne bo "nenaravno večje";

- bo igralec padal in se bo žoga dotaknila roke, ko bo med telesom in igriščem kot opora.

 

To ne velja v primerih, ko bo igralec iztegnil roko, da bi naredil svoje telo večje.

 

Sprememba se obeta tudi v primeru, ko bo vratar vračal žogo po podaji iz avta oziroma po povratni podaji soigralca. V kolikor v takšnih primerih ne bo uspel takoj razčistiti situacije, bo žogo lahko prijel z roko. IFAB namreč pravi, da ko vratar pokaže jasno namero, da bi brcnil žogo, to hkrati kaže, da nima nobene namere, da bi žogo prijel z rokama.

 

Sodniški meti

V primerih prekinitev, po katerih se bo igra nadaljevala s sodniškim metom, bo sodnik žogo spustil igralcu, ki se je zadnji dotaknil žoge in to točno na mestu, kjer se je je dotaknil zadnjič pred prekinitvijo, ostali igralci pa morajo biti oddaljeni vsaj 4 metre. Če se bo torej napad ekipe zaustavil, bodo igralci te ekipe žogo dobili točno na mestu prekinitve, namesto da bi jo igralci nasprotne ekipe izbili z igrišča. Če bo igra zaustavljena v kazenskem prostoru, bo žoga avtomatično vrnjena vratarju, četudi bi pred prekinitvijo žogo imela v posesti ekipa, ki napada.

Nova sprememba je tudi ta, da bo sodnik izvedel sodniški met, če bo žoga zadela sodnika in posledično pristala v nogah nasprotne ekipe. Sodnik torej v sami igri ne bo več "neviden".

 

Udarec od vrat

Doslej je bilo v primerih udarcev od vrat, oziroma prostih strelov za branečo se ekipo v njenem kazenskem prostoru zapisano, da je žoga v igri, ko zapusti kazenski prostor. Po novem bo lahko vratar žogo, oz. soigralec vratarja braneče se ekipe podal soigralcu znotraj kazenskega prostora, medtem nasprotni igralci ne bodo smeli vstopiti v kazenski prostor, dokler udarec od vrat, oz. prosti udarec ne bo izveden.

 

Prosti streli

Ko bo imela ekipa, ki se brani, v živem zidu vsaj enega igralca oziroma več, ekipa, ki napada ne bo več smela v živi zid dodati svojega igralca. Če bo igralec napadajoče ekipe v času izvajanja prostega strela stal v bližini enega metra od živega zidu, bo kaznovan z indirektnim prostim strelom. V kolikor bo ekipa, ki se brani, prosti strel izvajala v svojem kazenskem prostoru, tako kot v zgoraj opisanih spremembah pri udarcih od vrat, oz. prostih udarcih za branečo se ekipo ne bo več nujno, da žoga zapusti kazenski prostor.

 

Hitri prosti streli

Če je sodnik tik pred tem, da pokaže zeleni, rumeni ali rdeči karton, a ekipa izvede prosti strel in si pripravi priložnost za gol, lahko sodnik karton pokaže, ko žoga zapusti igrišče. Po sedanjih pravilih bi karton pokazal pred izvedbo prostega strela. Če sodnik ekipo zmede z namero kazanja kartona, prosti strel ni dovoljen. 

V primeru preprečitve gola na nepravilen način, sledi rdeči karton, a če nasprotnik izvede hitri prosti strel, potem bo igralec dobil le zeleni karton, ker je nasprotna ekipa že nadaljevala svoj napad.

 

Kazenski strel

Kazenski strel se ne sme izvesti, če se vratar dotika okvira gola ali mreže – ali pa, če se okvir gola ali mreža premikata po dotiku. Vratar mora imeti eno od nog na črti (ali nad njo, če skače) v trenutku izvedbe udarca. Ne more stati pred ali za črto.

 

Kartoni za trenerje

Uradna oseba lahko prejme rumeni in rdeči karton. Če kršitelja sodnik ne more določiti, bo kaznovan trener.

 

Žreb

Ekipa, ki osvoji žogo z metom kovanca, lahko po novem izbira žogo ali pa stran igrišča, doslej je lahko izbrala le stran.

 

Menjave

Menjave so leteče, brez prekinitve igre, ob začrtanem prostoru na sredini igrišča.

 

Zapisnik

Dodajanje igralcev je možno le do začetka tekme.

Lestvica - veterani